Sabtu, 15 Oktober 2011

MAK AYAH YANG KECEWA

|

Tidak ada yang dapat menggambarkan kegembiraan hati ibu bapa apabila melihat anak mereka menerima sijil tamat pembelajaran di atas pentas dalam satu majlis yang serba serbi hebat..Apatah lagi penyampaian sijil disampaikan oleh orang-orang kenamaan..
Jumli B Abas,50


Namun semua kegembiraan itu berkecai apabila anak mereka diabaikan dari menyertai majlis konvokeyen UNISEL pada 15-17 Oktober 2011di Dewan Utama UNISEL Bestari Jaya,Selangor..


Bapa kepada remaja berkenaan iaitu Jumli B Abas,50,seorang pesara tentera berasa amat kecewa terhadap apa yang menimpa anaknya Muhamad Faiz B Jumli,22..Ini berikutan kecuaian yang disebabkan oleh pentadbiran UNISEL yang melewatkan penghantaran surat penyertaan anaknya ke majlis konvokesyen di IPTS tersebut..


Sampai dirumah pada 14hb Okt 2011
Bukti kelewatan ialah tarikh surat penyertaan konvokesyen tersebut adalah pada 8hb Ogos 2011 tetapi surat itu dihantar ke rumah pada 11hb Oktober 2011 dan sampai pada 14hb Oktober 2011..Persoalannya mengapa sampai 2 bulan lamanya proses untuk penghantaran surat tersebut ke rumah??


Surat penyertaan bertarikh 8hb Ogos 2011
Tarikh penerimaan surat yang terlalu lewat menyebabkan mereka jadi kelam kabut kerana tiada sebarang persediaan yang dibuat..Apabila Encik Jumli menelefon ke pihak UNISEL untuk mendapatkan kepastian jika terdapat sebarang keraguan ataupun masalah berkaitan pembelajaran anaknya yang menidakkan anaknya itu dari menyertai konvkesyen,pihak mereka(UNISEL) menafikannya dan menyatakan bahawa nama anak mereka itu memang ada dalam senarai untuk menerima sijil tamat pembelajaran..


Surat dihantar bertarikh 11hb Okt 2011
Sesungguhnya Encik Jumli amat terkilan dengan keadaan ini..Bagi beliau,masalah ini tidak patut berlaku apatah lagi melibatkan sebuah institusi swasta..Semua pihak maklum bahawa belajat di IPTS memerlukan belanja besar,namun demi anak,mereka suami isteri sanggup bekerja keras untuk memberi yang terbaik untuk anak mereka..Akan tetapi di akhirnya ini pula yang berlaku..Pihak UNISEL tidak mengambil berat perkara yang remeh sebegini..


Encik Jumli berharap pihak UNISEL dapat memohon maaf secara terbuka mengenai hal ini kerana mereka malu apabila ada suara-suara orang yang tidak tahu menahu menuduh anak mereka itu mempunyai masalah dalam pembelajaran dan disebabkan itu dia tidak layak menerima sijil tamat pembelajaran..

0 ulasan: