Jumaat, 26 Jun 2009

PERTANDINGAN MEMANCING NISA’ BAGAN SERAI MERIAH

|


Hampir 200 orang menyertai Pertandingan Memancing anjuran Nisa’ Kawasan Bagan Serai pada 20hb Jun yang lepas. Pertandingan yang hanya dibuka kepada kaum wanita sahaja telah manarik minat ramai golongan wanita dari kawasan Bagan Serai khususnya surirumah.


Apa yang menarik pada pertandingan tersebut ialah para pemancing tidak putus-putus menaikan keli Afrika dari awal pertandingan iaitu jam 8.45 pagi sehinggalah jam 12.00 tengahari. Pertandingan tersebut juga membuatkan ramai lelaki khususnya kaum bapa terasa tercabar apabila melihat ramai kaum ibu-ibu menaikan keli afrika melebihi 2 kilo.

Pertandingan tersebut juga diserikan dengan acara simbolik memberi makan kepada ikan oleh Yang Berhormat Tuan Haji Husin bin Din ,ADUN Selinsing selaku perasmi program. Manakala bagi penutup dan penyampaian hadiah pula telah dilakukan oleh Yang Berhormat Tuan Haji Ramli bin Tusin selaku ADUN Gunung Semanggol.

Antara acara-acara selingan yang diadakan dalam pertandingan tersebut ialah pertadingan mengupas nenas yang juga disertai oleh kaum bapa dan juga acara cabutan bertuah. Apa yang menariknya semasa pengumuman nombor bertuah ramai pemancing-pemancing leka memeberi tumpuan kepada joran masing-masing sehinggakan ada hadiah yang tidak dituntut.

Dalam pertandingan tersebut tempat pertama dimenangi oleh Puan Kamariah binti Johari dengan tangkapan seberat 3.9 kg. Manakala ikan terbanyak pula dimenangi oleh adik Kamalia bt Ramli yang telah menaikan ikan sebanyak 5 ekor yang purata berat melebihi 1.5 kg. Pihak pengajur juga mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada kesemua peserta yang memberi sokongan khususnya kepada para pemancing-pemancing dari Kuala Kangsar yang telah tiba seawal jam 7.00 pagi. Walaupun hanya berjaya menempatkan diri sebagai pemenang keempat, tapi cukup berbaloi dengan tangkapan yang dibawa pulang. Pihak penganjur dan pemilik kolam juga telah memberi kebenaran kepada pemancing untuk membawa pulang ikan yang telah berjaya dipancing.

Menurut Pengarah program Pertandingan, Saudari Anafida binti Osman, pertandingan tersebut adalah program percubaan dan tidak menyangka telah mendapat sambutan yang luar biasa. Ini kerana, pada kebiasaannya pertandingan ini hannya dimonopoli oleh golongan lelaki sahaja. Pada pertandingan tersebut tiada yuran pendaftaran yang dikenakan. Peserta hanya boleh menderma untuk tabung kebajikan Nisa’ kawasan Bagan Serai sahaja. Beliau juga menjelaskan, walaupun kolam tersebut mempunyai banyak spesis ikan, hanya spesis keli Afrika sahaja yang dipertandingkan.

Beliau dan AJK NISA’ kawasan Bagan Serai mengucapkan ribuan terima kasih kepada pemilik kolam iaitu Tuan Haji Sulaiman Zain dan Pengurus kolam saudara Shafrudin Sulaiman kerana memberi kebenaran mengadakan pertadingan tersebut serta menyediakan semua kemudahan tanpa sebarang bayaran.

Sabtu, 20 Jun 2009

JAMUAN DI MARKAS KUBU GAJAH

|


Satu majlis jamuan ringkas telah diadakan oleh Unit Amal Bagan Serai bagi meraikan perlantikan Jawatankuasa baru. Majlis dirancang secara spontan telah diadakan di Markas PAS Kubu Gajah Gunung Semanggol juga bertujuan untuk mengeratkan hubungan antara Pimpinan Pemuda PAS kawasan Bagan Serai dan ahli-ahli Unit Amal yang juga dikalangan ahli-ahli Pemuda PAS. Menurut Saudara Ahmad Farid bin Saleh selaku Ketua Penerangan Pemuda PAS kawasan Bagan Serai yang juga Ahli Lembaga Pengarah Amal Perak, acara atau program ini akan dijadikan program bulanan DPPK Bagan Serai khususnya Unit Amal Bagan Serai. Sementara itu, Saudara Abral bin Mohamad Noor selaku Penyelaras Unit Amal Bagan Serai menjelaskan, program tersebut akan di isi dengan pelbagai slot seperti kuliah maghrib, tazkirah dan juga usrah dengan melibatkan pimpinan PAS kawasan Bagan Serai dan juga pimpinan-pimpinan kawasan yang berdekatan.

Dalam program tersebut, Ustaz Akmal bin Haji Kamaruddin selaku Naib ketua DPPK Larut merangkap Ketua Penerangan DPPN Perak telah menyampaikan tazkirah ringkas dan telah disambung oleh Ustaz Idris bin Ismail yang merupakan Timbalan Ketua DPPK Bagan Serai merangkap Exco Pemuda DPPN Perak. Majlis tersebut juga telah dihadiri oleh YB Haji Ramli bin Tusin YDP PAS kawasan Bagan Serai merangkap ADUN Gunung Semanggol dan juga YB Haji Husin bin Din TYDP PAS kawasan Bagan Serai merangkap ADUN Selinsing.

Selasa, 16 Jun 2009

PERTANDINGAN MEMANCING (WANITA) BAGAN SERAI

|“PERTANDINGAN MEMANCING SAMBIL BERAMAL”

TERBUKA KEPADA MUSLIMAT/WANITA/REMAJA PEREMPUAN SAHAJA…

TARIKH : 20 JUN 2009 ( SABTU )

MASA : 7.40 PG – 1.00 PTG

TEMPAT : KOLAM IKAN MASJID TINGGI
84 A Batu 12 ¼, Jln Taiping.
34300 Bgn Serai, Perak.

ANJURAN : NISA’ KAW. BAGAN SERAI.

 Pendaftaran tidak dikenakan. Tabung NISA’ disediakan bagi membolehkan anda menderma sebanyak mana yang anda mampu.
 Peralatan memancing untuk disewa ada disediakan bagi mereka
yang tidak mempunyai peralatan memancing.
 Umpan ada dijual.
 Makan & minuman ada dijual.

MACAM NI LA ANAK JANTAN.....

|

Isnin, 1 Jun 2009

SUKAN PASTI KAWASAN BAGAN SERAI

|Bagai Garuda Menyerang…. Dimana ada bola disitulah mereka berkumpul. Sehinggakan ada yang terpaksa menjaringkan gol sendiri kerana risau bola ‘dirampas’ pihak lawan dan bagi jurulatih pula, terpaksa menggunakan khidmat ‘Speaker’ tambahan dari kalangan bapa-bapa untuk membantu pasukan masing-masing menang. Bagi pertandingan bola jaring pula, kaum ibu memonopoli permainan tersebut untuk memastikan bola berada didalam kawalan pasukan anak-anak mereka. Namun begitu, kesemua pertandingan berjalan dengan baik dan sempurna, penuh dengan gelak ketawa dan kemeriahan biarpun cuaca panas.Begitulah suasana pertandingan Bola Sepak dan Bola Jaring Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) kawasan Bagan Serai 2009 telah dianjurkan pada 24hb.Mei 2009 oleh Unit PASTI DPPK Bagan Serai. Seramai 250 orang murid-murid dari 12 buah PASTI di kawasan Bagan Serai telah terlibat dalam program tersebut. Program yang diadakan di padang awam Gunung Semanggol bermula pada jam 8.30 pagi yang didahului dengan perarakan kontijen-kontijen PASTI di kawasan Bagan Serai dan bacaan Ikrar oleh murid-murid PASTI. Program tersebut juga telah menarik minat ramai ibu bapa untuk memberi sokongan kepada anak-anak mereka dalam pertandingan-pertandingan tersebut. Menurut saudara Azara’i bin Md. Daud selaku Pengerusi Unit PASTI Bagan Serai, Pihak PASTI sememangnya meminta sokongan penuh bukan sahaja dari kalangan ibu-bapa dan keluarga murid-murid PASTI, malahan melibatkan penduduk kampung PASTI masing-masing. Beliau juga menjelaskan pada program kali ini juga telah diadakan Khidmat Pemeriksaan Kesihatan percuma untuk penduduk-penduduk dan para hadirin yang datang pada program tersebut. Juga diadakan pertandingan mewarna untuk kanak-kanak dari umur 4 tahun sehingga 10 tahun mengikut kategori yang telah ditetapkan.

Majlis penutup dan penyampaian hadiah pemenang telah dilaksanakan oleh saudara Hashan Alhadi selaku Pengarah PASTI Perak. Johan Bola Sepak telah disandang oleh PASTI Selinsing manakala Johan Bola Jaring pula disandang oleh PASTI Parit Haji Taib 3. dalam ucapan penutup, beliau meminta agar ibu bapa terus memilih PASTI sebagai pusat pendidikan awal yang berteraskan Islam dan menjadi duta kepada PASTI untuk memastikan PASTI terus mendapat sambutan. Bagi pihak urusetia program, Jazakallahu Khairan Kathira diucapkan kepada semua pihak khususnya, DPPK Bagan Serai, MGP Bagan Serai, Unit Amal Bagan Serai, Pejabat Kesihatan dan semua pihak yang telibat dalam menjayakan program tersebut.